آخرین اخبار :
کد خبر : 12521 چهارشنبه 29 خرداد 1398 دولت و ادارات
راه و شهرسازی

مهندس نظری مدیر کل راه و شهرسازی استان از : نصب و راه اندازی 11 دستگاه شتابنگار جدید در استان خبر داد .

مدیر کل راه و شهرسازی استان مازندران از نصب و راه اندازی 11 دستگاه شتابنگار جدید در استان با هدف سیستم پاسخ سریع و هشدار سریع برای زلزله خبر داد .

به گزارش اداره ارتباطات و اطلاع رسانی اداره کل راه و شهرسازی استان مازندران مهندس سید محمد نظری مدیر کل راه و شهرسازی استان ضمن اعلام این خبر افزود : از آنجائیکه مرکز تحقیقات راه ، مسکن و شهرسازی به عنوان متولی شبکه شتابنگاری زلزله کشور که داده های آن اهمیت بسیار زیادی در طراحی سازه های مقاوم و مدیریت بحران و زلزله در کشور را دارد با پیگیری های فراوان استان تعداد 11 دستگاه شتابنگار جدید  برای توسعه شبکه شتابنگاری دریافت و در شهرهای مختلف استان نصب و راه اندازی خواهد شد .

مهندس نظری تصریح نمود : در مازندران دو گسل اصلی خزر{( در جنوب استان و در بسیار جاهها تقریبا در مرز کوه و دشت)و چندین گسل فرعی و فعال( مثل گسلهای بادله،فریم،له له بند،اوریم،بایجان،سیاه بیشه،کوشکک،جواهردشت و...)} با طول بیش از  500  کیلومتر و شمال البرز(در محدوده ارتفاعات البرز) با طول بیش از  300 کیلومتر وجود داردکه  این دوگسل تقریبا همه شهرهای استان را در بر می گیرد و آمادگی  و مدیریت بحران زیادی برای ایجاد زلزله در استان را می طلبد.

 وی یادآور شد : تاریخچه زمین لرزه های استان نشان می دهد که عموما" عمق کانونی زمین لرزه ها کمتر از ۳۵ کیلومتر(یعنی زلزله هائی کم عمق) بوده و حوادثی با منشا زلزله همچون زمین لغزش،ریزش کوه و سنگ،روانگرائی و... نیز بهمراه آن در گذشته در استان رخداده است.

فراهم کردن شهر ایمن تر و زندگی بهتر برای شهروندان از وظایف ماست و امیدواریم اطلاعاتی که به واسطه نصب و راه اندازی دستگاههای شتاب‌نگار به دست می آید بتواند مورد استفاده مدیران دستگاههای اجرایی مراکز استانها قرار گیرد.

از آنجایی که ایران و بالاخص مازندران بر روی کمربند لرزه خیز آلپ-هیمالیا قرار دارد، همواره تحت تاثیر این پدیده طبیعی است؛ از این رو از دهه 1350 اقدام به راه‌اندازی شبکه شتابنگاری در کشور شد که از این تعداد 50 دستگاه آنلاین و مابقی به صورت آفلاین اطلاعات مورد نیاز را استخراج می‌کنند.

مدیر کل راه و شهرسازی استان خاطر نشان ساخت : مزیت این دستگاهها نسبت به لرزه نگارها  در این است که دستگاه‌های شتابنگار در نزدیکی کانون زمین‌لرزه از کار نمی‌افتند و اگر زلزله بزرگی مانند زلزله سرپل ذهاب رخ دهد، ایستگاه‌های لرزه‌نگاری نزدیک به کانون زلزله به دلیل حرکت شدید زمین از کار می‌افتند؛ از این رو لازم است کشور به دستگاه‌های جدید شتابنگاری مجهز شود. این دستگاهها که جنبش زمین و حرکتهای تکنیکی آن را رصد و اطلاعات را آنلاین در اختیار قرار می دهد برای کاهش خطرپذیری و افزایش تاب آوری شهر امکان بسیار خوبی فراهم می‌کند.

پارامتر اصلی در تخریب ساختمان‌ها در هنگام رویداد زمین‌لرزه،‌ شتاب ناشی از رویداد آن است که توسط دستگاه‌های شتاب‌نگار ثبت می‌شود.

وی افزود : در صورتی که از مجموعه‌ای از دستگاه‌های شتابنگاری در یک شهر و یا در یک ناحیه همزمان با رویداد زمین‌لرزه بزرگ بتوانیم داده‌ها را به مرکز مدیریت بحران منتقل کنیم، قادر هستیم بفهمیم که کدام بخش از ناحیه و یا شهر بر اثر این زلزله بیشترین شتاب را تحمل کرده و احتمالا بیشترین خسارت به آن وارد شده است. بر اساس این اطلاعات نیروهای امدادی که تعداد آنها هم محدود است، به مناطقی اعزام خواهند شد که بیشترین میزان خسارت به آن وارد شده است.

مدیر کل راه و شهرسازی استان در ادامه یادآور شد :  اولويت نصب ايستگاه هاي شتابنگار در مركز استان، شهرهاي پرجمعيت و شهرهاي با خطر بالاي لرزه اي است و در صورت مهيا شدن امكانات بيشتر، اجراي آرايه شتاب نگار بر روي گسل هاي فعال استان در دستور كار خواهد بود. دستگاه هاي جديد داراي امكانات و حساسيت بيشتري نسبت به دستگاه هاي نسل قبل بوده و قابليت هاي نرم افزاري و سخت افزاري پيشرفته اي دارند كه مي تواند در تشخيص ميزان خسارت و همچنين مديريت بحران پس از وقوع زلزله كمك كند. داده هاي مخابره شده توسط دستگاه هاي مزبور مي تواند اطلاعات مناسبي در خصوص ميزان و محل خسارات وارد شده پس از زمين لرزه در اختيار مديريت بحران قرار دهد. مبناي محاسبه ضرايب و طيف شتاب آئين نامه زلزله 2800، داده هايي است كه توسط اين دستگاه ثبت مي شود و در مهندسي زلزله، تحليل و طراحي سازه ها و شناخت زمين شناسي مناطق جهت ساخت و ساز مهندسي كاربرد دارد.

هم‌اکنون یک دستگاه از نسل جدید در اداره کل راه و شهرسازی مازندران راه اندازی  و آیین رونمایی از اولین دستگاه نسل جدید در این اداره کل برگزار گردید  و 10دستگاه دیگر تا ماه آینده  در سراسر استان راه‌اندازی می‌گردد . لازم به ذکر است این کار یک اقدام خوب و مؤثر در راستای کاهش خطرپذیری و افزایش تاب‌آوری شهر ساری  خواهد بود.

جانمایی شهرها برای نصب دستگاههای شتابنگار  ایستگاههای سامانه هشدار سریع ، ساری،بابل،آمل،بهشهر،نور،نوشهر،کیاسر،مرزن آباد،تنکابن،بلده و پل سفید می باشد. لازم به ذکر است برای شهر پل سفید در روز دوشنبه مکان اجرای فونداسیون مشخص گردید.

گفتنی است  : تعداد 1105 ایستگاه فعال در سطح کشور وجود .

افزودن دیدگاه

دیدگاه ها